14. august 2024

TekniClean går et skridt længere for medarbejdernes sikkerhed

Øverst på dagsordenen hos TekniClean står medarbejdernes sikkerhed. Det er ikke en nyhed, men uddannelse af alle inspektører, afsnitsledere og tilsynsfunktionærer i arbejdsmiljø viser, at der er handling bag ordene. Medarbejderne får også en større viden om kemikalier og sikkerhed, end loven kræver, for intet overlades til tilfældighederne hos TekniClean.

Thomas Munter Emiliussen-Broberg i dialog.jpg

Sanitørerne sørger med deres grundige rengøring for vores alles fødevaresikkerhed, men de arbejder med potentielt farlige maskiner og kemikalier. Derfor har TekniClean prioriteret at få flere øjne på den daglige sikkerhed på virksomhederne. Det er sket ved at lade alle inspektører og afsnitsledere i TekniClean tage AMR-uddannelsen.

- De har gennemgået en masse grundlæggende om arbejdsmiljø og sikkerhed. Som afslutning har de blandt andet skulle lave oplæg om faren ved alene arbejde eller om kemikalier. Det er ikke et lovkrav, at de skal tage uddannelsen som AMR, men noget vi har gjort for at styrke og kvalificere blikket på medarbejdernes sikkerhed, siger Thomas Munter Emiliussen-Broberg, der er planlægger og AMR-koordinator hos TekniClean.

“Vi overlader intet til tilfældighederne, når det gælder sikkerheden. Eksempelvis er det kun vores inspektører, der har adgang til at indkøbe produkter og kemi hos vores leverandører. På den måde sikrer vi, at vi ikke får udefrakommende produkter, der kan skabe uheldige sammenblandinger af kemikalier.”

Thomas Munter Emiliussen-Broberg, Planlægger og AMR-koordinator i TekniClean
Thomas Munter Emiliussen-Broberg / Planlægger og AMR-koordinator i TekniClean

Giver større tryghed

Virksomheden har derudover flere uddannede arbejdsmiljørepræsentanter (AMR), som varetager den daglige sikkerhed på pladserne. Det seneste skud på stammen, når det gælder arbejdsmiljø, er, at alle tilsynsfunktionærer i TekniClean er ved at tage den lovpligtige AMR-uddannelse.

-  Vores opprioritering på AMR-området betyder, at der eksempelvis hos en nordjysk kunde er en driftsleder, en inspektør, en tilsynsfunktionær og en sanitør, som alle er uddannede i arbejdsmiljø og medarbejdernes sikkerhed. Hvis der for eksempel bliver gjort rent fra en stige, som ikke er godkendt til arbejdet, er der flere, som kan få øje på stigen og få rettet fejlen. Det giver os og medarbejderne en større tryghed, siger Thomas Munter Emiliussen-Broberg.

Dorian Davis gør rent hos Danish Crown i Kolding - TekniClean

Kemikurser og følgeskader

Selv om de ledende medarbejderes viden om sikkerhed og arbejdsmiljø er blevet styrket hos TekniClean, ligger en stor del af ansvaret stadig hos den enkelte sanitør. Det er ikke noget nyt, at alle nye sanitører i virksomheden skal på en intern uddannelse omkring kemi og sikkerhed.

- Ved at sende alle nye medarbejdere på et obligatorisk kemikursus klædes de på mentalt, så det ikke kun er sikkerhedsudstyret, der er i orden. Sanitørerne skal kende de kemikalier, som de arbejder med og vide, hvornår de skal bære masker og briller og hvorfor, understreger Thomas Munter Emiliussen-Broberg.                                                                                              

- Vores medarbejdere skal komme og forlade os i samme tilstand. Det kan godt være, at de ikke fejler noget nu og her, men vi kan ikke leve med, at de senere får følgeskader som bronkitis og astma. Derfor skal de kende kemien og bruge sikkerhedsudstyr, også selvom det kan være besværligt.

Fødevarerengøring TekniClean 18

Sikkerhed frem for alt

Siden Thomas Munter Emiliussen-Broberg kom til TekniClean i 2021 har kemiplanerne og mærkningen af alle kemikalier i forbindelse med rengøringen kunne mærkes ned til mindste detalje. Det vil sige, at ikke kun de lovpligtige kemikalier er forsynet med informationslogo og advarsel om nødsituationer. Selv mere gængse remedier som opvaskemiddel og opvasketabs er forsynet med logo og beskrevet i kemiplanerne.

- Vi overlader intet til tilfældighederne, når det gælder sikkerheden. Eksempelvis er det kun vores inspektører, der har adgang til at indkøbe produkter og kemi hos vores leverandører. På den måde sikrer vi, at vi ikke får udefrakommende produkter, der kan skabe uheldige sammenblandinger af kemikalier, fortæller Thomas Munter Emiliussen-Broberg og tilføjer.

- Jeg synes, at vi lægger os i selen for at skabe et godt og sikkert arbejdsmiljø. Tingene kan altid gøres bedre, og vi er åbne om fejl, så vi kan handle på dem. Vores dialog med kunderne er i den forbindelse vigtig, og åbenheden gælder også Arbejdstilsynet. Hvis de ser noget, som vi ikke har set, er det kun godt. Modsat er det også rart at vide, at vi gør det rigtige.

“Ved de faste møder med kunderne står sikkerhed altid øverst på dagsordenen. Vi drøfter, hvad vi kan gøre bedre, og hvordan vi kan forny tankegangen hos os selv og medarbejderne, så rutinerne ikke fører til fejl.”

Thomas Vinther, Driftsdirektør i TekniClean
Thomas Vinther / Driftsdirektør i TekniClean

Åbenhed om fejl

Driftsdirektør hos TekniClean, Thomas Vinther, er enig og fremhæver også den åbenhed og dialog, der kendetegner samarbejdet med både Arbejdstilsynet og kunderne.

- Vores gode dialog gør, at vi beder kunderne om at indberette de fejl, der opstår. Når det foregår på en ordentlig måde, kan vi lære af dem og forbedre os sammen. Ved de faste møder med kunderne står sikkerhed altid øverst på dagsordenen. Vi drøfter, hvad vi kan gøre bedre, og hvordan vi kan forny tankegangen hos os selv og medarbejderne, så rutinerne ikke fører til fejl.

- Vi har heldigvis ikke oplevet store ulykker eller meget alvorlige hændelser. De skader, vi har oplevet, er af mindre karakter, men det er supervigtigt for os, at vi passer på vores medarbejdere, og derfor sætter vi ind, som vi gør. Uddannelse og AMR-kurser er vi langt med, men herudover går vi meget op i at automatisere vores rengøringsløsninger, og derfor investerer vi også sammen med kunderne i automatisering af udstyr. Det gør vi netop for at undgå, at vores medarbejdere har statiske arbejdsstillinger, mange gentagelser og udsættes for blandt andet aerosoler i deres arbejde, understreger Thomas Vinther.

TekniClean - Thomas Vinther Driftsdirektør på kontor.jpg

VR-briller viser farer

Som noget nyt er TekniClean gået sammen med Teknologisk Institut om et VR-projekt, der går ud på at udvikle en app til rengøringsbranchen. Thomas Vinther er med i arbejdsgruppen bag appen, der skal lære medarbejderne om mulige farer ved at screene et rum med VR-briller på.

- Vores medarbejdere er meget dedikerede og loyale, men vi er mange sprog og kulturer samlet hos os, og nogle gange kan sproget være en barriere. Med VR-teknologien undgår vi den barriere, da alt er visuelt, og eventuelle farer i et rum eller område bliver meget konkrete for medarbejderen. Det er en måde at gøre opmærksomhed på sikkerhed synlig og spiselig, så den lever i dagligdagen, siger Thomas Vinther.

VR-projektet er sin spæde start og forventes klar i løbet af et par år. For driftsdirektøren og TekniClean er det et eksempel på, at medarbejdernes sikkerhed og arbejdsmiljø er et område, som virksomhederne skal blive ved med at tage alvorligt og investere tid og kræfter i.

Kontakt Thomas Munter Emiliussen-Broberg

Tlf.:
+45 27 61 70 02
E-mail:
tme@tekniclean.dk

Kontakt Thomas Vinther

Tlf.:
+45 27 61 70 35
E-mail:
tv@tekniclean.dk